Underholdningslitteratur

Biografier

Anne Borg: Dans!

Kriminalromaner

Paul Carson: Skalpell

Paul Carson: Siste oppdrag

Spenningsromaner

Odd Olsen Hestnes: Gullets skyggeside

Odd Olsen Hestnes: Den lange ferden

 

Odd Olsen Hestnes

Gullets skyggeside

Norsk spenningsroman fra skipsfartsmiljø

Han husket et kraftig støt før han ble slått ut. Hadde de kollidert eller gått på grunn? Skroget jamret seg for hver bølge som slo innover det, og det var helt mørkt.

Han famlet seg ut i gangen. Skipet hadde kraftig slagside, så han klarte knapt sette bena under seg, men skled nedover. Halvt bevisst kom han seg ut på dekket og der møtte han et skrekkelig syn. Skipet hang på et korallrev og akterenden sto allerede delvis under vann. Nesten alle redningsvestene var borte og davitene var tomme! Han måtte ikke få panikk. De andre var gått fra borde uten ham! Tanken på å hoppe ut i dette infernoet bare iført redningsvest gjorde ham kvalm ar redsel. Flåten bak ankerspillet! Var den også borte?

Sven Dahl er en eventyrlysten styrmann på 25 år når han opplever dette, og han får nok av eventyr som Østen-seiler og som taubåtskipper på Mecong midt under Vietnam-krigen. Han er en friskus, men selv for ham kan det av og til bli i meste laget.

Forfatteren har selv seilt på Østen som styrmann og kaptein med et internasjonalt mannskap og norske offiserer, så her er han på hjemmebane. Han har tidligere fortalt flere av sine historier i Vi menn under overskriften "Urent farvann og halvvilt mannskap". Han gjorde seg også bemerket i utlandet ved sine eventyrlige reiser med asiatisk mannskap i et farvann der man ofte støtte på pirater. De dro med eksotisk last til blant annet Stillehavsøyene og Australia. Om disse opplevelsene er han blitt intervjuet på australsk radio.

Odd Olsen Hestnes: Gullets skyggeside
ISBN: 978-82-463-0032-0
Heftet, 280 sider
Pris: kr 169,00
Den lange ferden

Odd Olsen Hestnes

Den lange ferden

Boken handler om vikingetiden og ungdommer som måtte rømme landet omtrent år 1000 på grunn av hevngjerrige og brutale folk på hjemplassen i Norge. De dro under dramatiske omstendigheter. De dro først til Island, men siden de både var nysgjerrige og dristige, dro de videre på en sjøferd til Grønland der de traff både Eirik Raude og sønnen Leiv Eirikson. Derfra tok de turen videre til Vinland og kom et godt stykke ned i dagens Canada. Der slo de seg ned et par år, men krig og ufred er nokså utbredt også hos de lokale folkeslagene, så de dro tilbake til Island og slo seg ned der. Det er en spennende bok, og forfatteren har bygget historien på studier og erfaringer han selv gjorde da han i Canada og besøkte de gamle boplassene etter vikingene.

Odd Olsen Hestnes: Den lange ferden
ISBN: 978-82-463-0033-7
Heftet 208 sider
Pris kr 169

 

Paul Carson

Siste oppdrag

Farlig avsløring

Først drepte de sjefen hans, forfulgte familien og brøt seg inn i leiligheten hans. Nå står de ham etter livet…

Den begavede hjertespesialisten Jack Hunt overtales til å dra fra Dublin til Chicagos prestisjefylte sykehus for å skape en bedre fremtid for seg og familien. Da han blir sjef for hjertekirurgiavdelingen, går drømmen hans i oppfyllelse. Men drømmen viser seg å bli et mareritt. Han og familien opplever blind vold og vandalisme og de overvåkes døgnet rundt. Jack Hunts verden bryter sammen. Men han slår tilbake i en farlig etterforskning der han oppdager noe som er det rene sprengstoff. Dette er så viktig at det må avsløres, men får fiendene hans tak i ham først … 

Siste oppdrag er Paul Carsons andre bok på norsk. Carson er selv lege og beskriver både sykehusmiljøet og legestanden svært innsiktsfullt. I tillegg har vi den farmasøytiske industrien som kjemper om store pengebeløp, sykehusadministrasjonens ønsker, personalkonflikter og interessekamper. Dette er ikke noe kjedelig miljø. 

Siste oppdrag har fått følgende kritikker: 

”Siste oppdrag” er en førsteklasses thriller, Sunday Tribune 

En forrykende thriller som garantert får hjerterytmen opp, Irish Independent

 

Paul Carson er selv lege

Den irske legen Paul Carson  feide inn på bestselgerlistene både i hjemlandet og i Storbritannia med sin første bok Skalpell. Siden er det blitt flere.  

Det er mange spenningsfylte sider ved den medisinske profesjonen og sykehusmiljøet. Foruten dramatikken rundt det å behandle pasienter, har vi den farmasøytiske industrien som kjemper om store pengebeløp, legenes interesser og faglige prestisje, sykehusadministrasjonens mål med virksomheten, personalkonflikter og interessekamper. Også politikerne blander seg inn, for helsevesenet er viktig for velgerne, og det kan ingen politiker overse. Dette er i hvert fall ikke noe kjedelig miljø Paul Carson beskriver, og han har rikelige kilder å hente inspirasjon fra.

Paul Carson: Siste oppdrag
Oversatt av: Stig Aspaas
ISBN: 978-82-463-0022-1
Innbundet, 354 sider
Pris: kr 198,00

 

Paul Carson

Skalpell

Mord på Kvinneklinikken

En ung bioingeniør blir brutalt myrdet ved laboratoriebenken sin. Politiets eneste spor er en blodflekket skalpell. Etterforskningen blir møtt med en mur av taushet fra sykehusstaben, som desperat forsøker å beskytte seg selv og sitt eget omdømme. Politibetjent Kate Hamilton får ansvaret for etterforskningen og hun får snart mistanke om at en av de ansatte står bak mordet. Det hun ikke vet, er at morderen hun er på jakt etter, selv er på jakt etter henne.

Like etter mordet blir den nyfødte babyen til en av Irlands største industrimagnater kidnappet. Babyen ble født under dramatiske omstendigheter på Kvinneklinikken i Dublin bare noen dager før, og trenger fortsatt medisinsk ettersyn.

Er det noen sammenheng mellom mordet og kidnappingen?
Vil Hamilton finne morderen før han finner henne?
Vil politiet finne den nyfødte babyen før det er for sent?
 
Paul Carson: Skalpell
Oversatt av: Taran Morley Andersen
ISBN: 978-82-463-0021-4
Innbundet, 368 sider
Pris: kr 198,00

Anne Borg

Dans!

Spennende liv og glimrende skrevet

Det er et spennende og uvanlig liv denne boken gir oss innblikk i. I en tid da kvinner nærmest uten unntak ble husmødre og mødre på heltid, satset Anne Borg på dansen som karriere og livsoppgave. Det var ikke bare lett. Mange ting i samfunnet vi i dag tar som en selvfølge fantes ikke den gang. Som ung mor med datidens forventninger til kvinner ble det et blodslit. Her forteller hun meget åpent om alle vanskelighetene hun har møtt. Hun klager aldri, og hun viser et ukuelig mot til å gå videre. Selv om denne fortellingen handler om Anne Borg, sier den også noe om dansens utvikling i Norge fra nesten ingenting og frem til dagens høye og internasjonale nivå.

Danser i stjerneklassen

Som danser fikk Anne strålende kritikker for sine forestillinger og ble i etterkrigstiden en ledende ballerina på Den Norske Opera og innen norsk dansekunst, med tolkning av en rekke av de største rollene innen ballettlitteraturen. Hun oppnådde også stor internasjonal anseelse som kunstner. Dette har betydd mye for norsk ballett. Med sitt internasjonale nettverk bidro hun til å bringe betydelige kunstnere innen dansen til Norge, med den inspirasjon og videreutvikling det medførte.

Dansens historie gjennom 1900-tallet

Anne foretok flere studiereiser, til London, St. Petersburg og New York, der hun traff de ypperste blant de ypperste. Senere ble hun sjef for Operaballetten (nå Nasjonalballetten) i to perioder – til sammen i 11 år. Deretter ble hun hentet inn som leder for Carte Blanche i Bergen der man trengte sårt til en opprydding. I hele denne perioden satte hun sitt preg på utviklingen innen dansekunsten, ikke minst ved å satse på norske krefter i koreografi, musikk og tematikk. For sin innsats for ballettkunsten i Norge ble hun da også hedret med Sankt Olavs Orden, ridder av første klasse - vel fortjent.

I dag er Anne professor i dans - som Norges første ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har inngående kjennskap til internasjonal ballett og gir oss et spennende innblikk i utviklingen helt fra tidlig på 1900-tallet, med mange og store personligheter. Vi får nøkterne beskrivelser av disse begavelser og deres særegenheter.

Åtti bilder - fra privatlivet og fra scenen

Det er et rikt bildemateriale i boken, og det illustrerer de mange gode historiene.

Anne Borg: Dans!
ISBN:978-82-463-0023-8
Innbundet, 228 sider
Pris: kr 200,00